In dit artikel gaan we het hebben over de Taxus Baccata van Haag-Heg. Met name de kenmerken komen aan bod, maar we geven ook enige algemene informatie.
Enige algemene informatie
De Nederlandse naam voor de Taxus Baccata is de venijnboom. Het is een conifeer en is lid de taxusfamilie. Van nature komt de plant in de Benelux voor. Buiten de Benelux komt de venijnboom in Europa ook voor, daarnaast in Noord-Afrika en Zuidoost-Aziƫ. De venijnboom kan letterlijk eeuwenoud worden. De boom is zeer geschikt voor gebruik voor hagen, maar wordt ook los geplant. Ze worden vaak in allerlei vormen gesnoeid. Omdat de boom aan de ene kant lang blijft leven, maar aan de andere kant dodelijk giftig (daarover later meer) is, is de boom lang een religieus symbool geweest en werd in tuinen van kloosters en kerken gebruikt.
De giftigheid van de Taxus Baccata
De boom is giftig voor zowel mensen als dieren. Laatstgenoemden eten normaliter niet van de boom. Er zijn echter gevallen bekend, dat koeien en paarden tuinsnoeisel net het vergif van de venijnboom erin te eten kregen. Als venijnboomhout wordt gezaagd en vervolgens verwerkt, dan komt daarbij een giftige houtstof vrij. De door de boom aangemaakte stof paclitaxel wordt gebruikt in middelen tegen een aantal typen kanker. Een andere giftige stof van de boom, taxine, werd gebruikt als pijlgif. De gevolgen van dit gif zijn lever- en nierbeschadigingen, hartritmestoornissen en zelfs hartstilstand. Het zaad van de venijnboom zit in een rood omhulsel. Niet het vruchtvlees van deze schijnbes is giftig, maar wel de harde pit.
Andere kenmerken van de Taxus Baccata
De venijnboom groeit erg langzaam en kan 12 tot 20 meter lang worden. Er zijn vrouwelijk en mannelijke bomen, wat tweehuizig wordt genoemd. De boom kan letterlijk eeuwenoud worden. Zoals eerder is genoemd, is de venijnboom prima geschikt voor heggen. Een venijnboom heeft geen probleem met het fors snoeien ervan. De boom vertakt goed en is prima geschikt voor kandelaberen. Dat laatste is een sterke inneming van de top van de boom, waarbij zo’n 50 tot 80% van een tak wordt weggesneden. Daar is in Nederland trouwens wel een vergunning voor nodig. De kern van een venijnboom is oranjeachtig of bruin, maar kan ook purper zijn. Het hout is taai, hard, versierend, duurzaam, en scheurt en werkt weinig. Venijnboomhout is zeer buigzaam en wordt gebruikt voor het maken van bogen. Het is een van de duurzaamste en zwaarste van de naaldhoutsoorten.
Bron: Haag-Heg.nl