Buitenleven

Zo maak je je tuin helemaal klaar voor de zomer

Is jouw tuin al klaar voor de zomer? Nu de temperatuur buiten stijgt, is het zaak om op korte termijn aan de slag te gaan met het onderhoud aan de tuin. Wellicht betekent dit voor jou dat er de nodige struiken en bomen gesnoeid moeten worden. Anderen zullen voor een volledig nieuwe inrichting van de tuin kiezen. In dit artikel vind je enkele tips, die je helpen om de tuin klaar te maken voor de zomermaanden.

Heb je al een loungeset in de tuin staan? Zo’n loungeset biedt je alle ruimte om heerlijk van het mooie weer te kunnen genieten. Een hoekbank is populair, welke aangeboden wordt van houten, van aluminium en bijvoorbeeld van riet. Het maakt dat je bij iedere stijl tuin een passende loungeset vindt! Naast een hoekbank heb je diverse andere opties. Mocht je nog een loungeset hebben staan, dan is het zaak deze goed af te nemen. Zo is de loungeset klaar om gebruikt te worden op de eerste mooie dag van het jaar!

Onderhoud aan de borders in je tuin

Het onderhoud aan de tuin begint vaak bij de borders. Zorg dat het onkruid verwijderd wordt, zodat dit niet onnodig veel van de voedingsstoffen uit de aarde opneemt. Iets wat ten koste gaat van de planten in de borders. De heesters en bomen die je er hebt staan moeten vaak gesnoeid worden. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de struik zich niet goed ontwikkeld. Er gaat onnodig veel energie naar oudere takken, die nauwelijks nog groeien en al helemaal geen bloemen meer laten zien. Dit is zonde! Online vind je per plantensoort meer informatie over de wijze waarop deze gesnoeid moet worden. Welke planten zijn dit voorjaar bij jou aan de beurt?

Nieuwe planten poten in de borders

Nadat je de snoeiwerkzaamheden hebt uitgevoerd is het zaak om nieuwe planten te poten. Wellicht voeg je ieder jaar een aantal eenjarige planten toe aan de borders. Dit betekent dat de eenjarige planten van vorig jaar dit jaar vernieuwd moeten worden. Ook kan het voorkomen dat een wat oudere plant of struik slecht door de winter gekomen is. Het voorjaar is een ideaal moment om de planten te verwijderen en te vervangen voor een nieuw exemplaar. Niet alleen zorgt het voor een mooie tuin in de zomer, ook is het hartstikke leuk om een kweker of tuincentrum te bezoeken.

Aan de slag met het terras

Zodra de borders gereed zijn kun je van start gaan met het terras. Veel tegels zullen door het jaar heen groen worden. In die zin, dat mossen en algen zich aan de toplaag van deze tegels hechten. Onder hoge druk kan deze groene aanslag relatief makkelijk verwijderd worden. Ook het gebruik van schoonmaakazijn helpt. De groene aanslag gaat ten koste van de uitstraling van je tuin, zonde dus om dit te laten zitten! Eerder noemden we al dat het voorjaar ook een geschikt moment is om je tuinmeubelen goed te reinigen. Mogelijk is hier ook een groene aanslag op ontstaan.

Dit vind je misschien ook leuk...