Mode

De grootste trends in lente / zomer 2021

Je zou kunnen denken dat de collecties lente / zomer 2021 – en de daaropvolgende reeks lente / zomer 2021-trends – iets van een vochtige bui waren. Zeker, dankzij de aanhoudende pandemie was het een seizoen als geen ander.

Van de vier modehoofdsteden kozen New York en Londen voor overwegend digitale showcases, met een enkele ontwerper die Covid-beveiligde presentaties organiseerde voor een klein aantal pers en kopers; terwijl Milaan en Parijs verkleinde vertoningen hielden met strikte sociale afstandsmaatregelen van enkele van de grootste merken. Anderen kozen er toch voor om iets anders te proberen. “Different” manifesteerde zich op verschillende manieren als: off-schema tonen, vertoond via film en in virtual reality, of een vervanger voor een catwalk-ervaring naar de pers en kopers in een doos sturen. Ze genoten allemaal wisselend succes.

Thuiswerken

Wat betreft de grootste trends in de lente / zomer 2021? De nieuwe routine van thuiswerken had zeker een effect op wat ontwerpers bleken te zijn. Hoe kun je anders de stemming voor bralettes en flossen van het middenrif verklaren? (Pas op: beide trends vereisen ofwel een tamelijk militant thuistrainingsregime, en / of een krachtig niveau van zelfvertrouwen.) Weg van de impuls voor ondergoed als bovenkleding kwam comfort: broek met wijde pijpen gemaakt voor gedurfde stappen; zwierige, doorschijnende maxi-jurken beloofden gemakkelijke glamour; en damesachtige ensembles gepimpt met een vleugje sportkleding voelden passend modern aan (denk aan primitieve plooirokken met hoodies, zoals te zien bij Prada, theekleding met cagoules, zoals te zien bij Celine, en kokerrokken met bomberjacks, zoals te zien bij Max Mara).

Toen was er een hernieuwd gevoel van vindingrijkheid: veel ontwerpers kozen voor upcycling door middel van deadstock-stoffen en geslepen patchworks om de 2020-samenleving een spiegel voor te houden en de consumentistische manieren in twijfel te trekken. En voor degenen die op zoek waren naar een meer rechtlijnige benadering van mode, was er zwart en wit. Meestal samen.

Bent u een van de miljoenen die op zoek zijn naar een gegarandeerde stemmingverhoger? Er zullen altijd pailletten zijn – en ontwerpers waren vastbesloten om opgesloten klanten uit te rusten met looks die een huiskamerdisco levendig zullen maken. Ja, je hebt videoconferenties en spraakmemo’s voorbij. Je wilt naar buiten in die frivole geweven Bottega Veneta-jurken, die verrukkelijke microzakjes met kettingen van de Chanel-catwalk slingeren en over straat draven in die fantastische Miu Miu-muiltjes met kralen. Er komt een tijd dat je een dramatische jurk met cape-details kunt dragen en geen zin hebt in een extraatje in een Zoom-gebaseerde, am-dram-productie. Maar voorlopig zijn er vrolijke strepen, slimme uitsnijdingen en sexy corsetten om je geamuseerd te houden. Tijd om verkleed te spelen met de trends voor de lente / zomer 2021. Je hebt de tijd!

Dit vind je misschien ook leuk...