Wonen

De schemerschakelaar: let there be (no) light

Een schemerschakelaar. Misschien hoor je dit woord nu pas voor het eerst en vraag je je af waarvoor deze schakelaar zoal worden gebruikt. Of misschien ben je benieuwd naar welke pluspunten dit type schakelaar heeft. Toch is de kans groot dat je al eens van deze fijne functionaliteit hebt mogen profiteren. En er is meer goed nieuws voor je, in dit artikel zullen je vragen over deze schakelaar worden beantwoord. Laat je verlichten!


Wat is een schemeringsschakelaar?

Een schemeringsschakelaar wordt ook wel een dag-/nachtschakelaar genoemd. Dit is een schakelaar die automatisch de verlichting voor je inschakelt op het moment dat het donker wordt. De schakelaar werkt namelijk op basis van lichtinval. De sensor meet constant de hoeveelheid licht die er op komt. Als dat meer is dan de door jou ingestelde drempelwaarde, dan wordt het stroomcircuit geopend en gaat het licht uit. En vice versa.


De toepassingen van de schakelaar

Er bestaan in de basis twee categorie├źn schemeringsschakelaars, schakelaars voor binnen- en voor buitengebruik. Binnenschakelaars kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het verlichten van je woning, winkeletalage of patio. Voor je buitenverlichting geldt hetzelfde, maar dan aan de voorkant van je woning, bij je garage of in je tuin.

Er zijn geavanceerde schakelaars op de markt waarbij je de luxwaarde (de hoeveelheid lichtinval waarop de schakelaar reageert) zelf kunt instellen. Vaak zijn deze schakelaars wel wat prijziger dan de standaardmodellen.


Voordelen van schemerschakeling

Het grootste voordeel van deze schakelaars is wellicht dat je hiermee prima jouw woning, bedrijf of kantoorpand kunt beveiligen. Wordt het donker, dan springt je buiten- of binnenverlichting automatisch aan. Daar zijn onbevoegde personen doorgaans niet erg gecharmeerd van. In combinatie met de plaatsing van een goede camera is automatisch aanspringende verlichting een ideale manier om jouw bezittingen te beschermen tegen onverlaten.
Een andere grote pre is dat je flink bespaart op je energierekening. De verlichting springt namelijk pas aan als het te donker wordt, terwijl de lampen ook automatisch weer uitgaan als de eerste lichtstralen weer tevoorschijn komen. Je verlichting staat dus alleen aan als het echt nodig is. Je hoeft je niet langer af te vragen of je het licht wel hebt uitgedaan bij vertrek. Daar worden zowel jij als je portemonnee blij van!
Ten slotte zijn schemerschakelaars ook nog eens erg praktisch. Zo kun je op zwoele avonden bijvoorbeeld nog net wat langer blijven genieten van je buitenverlichting zonder uit je luie stoel te hoeven komen om de verlichting aan te doen.

Kortom, het gebruik van een schemerschakelaar is zeker aan te bevelen. Doe jezelf een plezier en profiteer van het gemak van deze toepassing voor binnen- en buitenverlichting.

Dit vind je misschien ook leuk...