Wonen

Een betrouwbare werking van de oliekeerring 

Het is natuurlijk bijna vanzelfsprekend dat de werking van een oliekeerring betrouwbaar is en je hier niet echt naar om hoeft te kijken. Helaas gaat het in de praktijk toch zo nu en dan net wat anders. Zo gaat er regelmatig wat fout en zijn ongeveer een derde van de problemen met oliekeerringen te wijten aan het verkeerd monteren van deze ringen. In deze tekst lees je meer over het monteren op de juiste manier en kun je ook nog wat handige tips tegenkomen. 

Wat is een oliekeerring?

Het zou erg begrijpelijk zijn als je niet precies weet wat een oliekeerring is of wat deze nou precies doet. De oliekeerringen zijn vaak gemaakt van rubber en wordt gemonteerd op een as om de olie die in het Lagerhuis zit op zijn plek te houden als de as gaat draaien. Als deze oliekeerring zou ontbreken zou alle olie naar buiten spuiten wanneer de as begint met draaien, het is dus een klein maar noodzakelijk onderdeel waarbij het belangrijk is dat deze op de juiste manier wordt gemonteerd. 

Het monteren van een oliekeerring 

Zoals je hierboven hebt gelezen is bij het monteren van een oliekeerring het erg belangrijk dat dit op de juiste manier wordt gedaan. Als hier een foutje in zit kan dit meteen of in de toekomst lijden tot problemen waar je niet op zit te wachten, denk bijvoorbeeld aan het lekken van olie. Als je begint met het monteren van deze ring is het belangrijk dat je altijd van tevoren checkt of de ring die je wilt gaat monteren heel is en niet eventueel al beschadigingen heeft. Dit is zo noodzakelijk omdat de afdichtingslip erg kwetsbaar is waardoor een minimale beschadiging al kan lijden tot een lekkage. Het is dus streng af te raden om een gebruikte oliekeerring te hergebruiken, of een beschadigde ring te gebruiken. Dit kan op langer termijn alleen maar problemen opleveren. Ook is het belangrijk dat de oliekeerring die gemonteerd moet worden helemaal schoon is en dus vrij is van vuil. Deze ringen zijn nou eenmaal erg kwetsbaar waardoor een beetje vuil al roet in het eten kan gooien. Nadat je de ring hebt gemonteerd is het belangrijk dat je de afdichtingslip, de as en de boring in vet met olie of smeermiddel. Dit voorkomt slijtage waardoor alles simpelweg veel langer meegaat. Verder is het belangrijk dat je de juiste ring aanschaft, je hebt namelijk veel verschillende soorten oliekeerringen die elk zijn eigen functie en maat bevat. Als je deze tips goed opvolgt zul jij de juiste afdichting creƫren waarbij je er zeker van bent dat deze niet zal lekken.

Dit vind je misschien ook leuk...