Wonen

Haal het groen in huis met nep planten

Onder nep planten worden toch vaak lelijke, gifgroene stukken plastic gezien die je liever niet in je huis wilt hebben. Wat natuurlijk erg begrijpelijk is, maar er zijn nu zoveel mooie nep planten en kunstbloemen te koop dat je bijna het verschil tussen nep planten en echte planten kunt herkennen. De prijs hangt af van hoe de nep planten zijn gemaakt en van wat voor materiaal, ze kunnen gegoten zijn of de bladeren kunnen machinaal geprint zijn. Maar de nep planten kunnen ook van puur zijde gemaakt zijn wat met enorm dure verf met de hand beschilderd is. Zo kan de prijs erg snel oplopen. Ook zijn er veel mallen die gemaakt worden van echte planten en bloemen om de vormen zo goed mogelijk na te bootsen. Ook kun je vaak de stelen van de plant zelf ombuigen in de gewenste vorm die jij wilt. Probeer goedkope planten te spotten.

Goedkope of dure kunstplanten?

Wanneer je bij een voordeelwinkel nep planten haalt, zul je vaak zien dat de kwaliteit hiervan ook niet erg mooi en goed is. Er zijn vaak loshangende draadjes van de stoffen van de bladeren, super zichtbare lijmresten die niet zijn weggehaald, de bladeren of stengels zijn net niet helemaal ingekleurd of er zitten harde uitstekende plastic stukjes van beschadigingen. Daarom kiezen mensen er vaak voor om toch iets meer geld uit te geven zodat het minder goedkoop oogt. 

Er kan aardig wat werk zitten in het productieproces van de kunstmatige planten. Ook bij het samenstellen van boeketten is meer mogelijk dan met echte bloemen, gezien je geen rekening hoeft te houden met iets levends. Duurdere bloemen worden vaak aan elkaar bevestigd zodat ze minder snel kapot gaan en een langere levensduur hebben. Je kunt er dus zo veel meer van genieten, ze cadeau doen of ze op je werkplek neerzetten.

Nep planten: vroeger en nu

Kunstbloemen en nep planten bestaan al erg lang, ze gaan erg ver terug de geschiedenis in. De Egyptenaren, Romeinen en in het oude China waren nep planten al erg bekend onder de meeste mensen. Er werden van stukjes hoorn wat werd verzameld kunstbloemen gemaakt en eventueel gedecoreerd met goud of zilver om het een luxueuze uitstraling te geven. Toch begon Italië met het gebruiken van zijde, dit werd als erg innovatief gezien en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds toegepast om de meest echte uitstraling te creëren. 

Wat natuurlijk het grootste verschil is tussen vroeger en nu is dat nu het meeste ook machinaal kan worden gedaan, wat een hoop tijd bespaart en de prijzen ook betaalbaarder zijn. Toch zijn er nog steeds kunstplanten en kunstbloemen die erg kostbaar zijn door het materiaalgebruik of als het toch met de hand wordt gemaakt. Er zijn dus verschillende prijsklassen.

De eerste kunstmatige stoffen

Ook kunnen kunstbloemen en nep planten worden gemaakt van synthetische stoffen, de meest bekende is nylon. Dit is de allereerste kunstmatige stof die werd ontwikkeld. Natuurlijke stoffen worden allemaal uit planten gewonnen, maar de kunstmatige stoffen komen meestal van chemische verbindingen van verschillende polymeren. Nylon is een goede vervanger voor zijde.

Dit vind je misschien ook leuk...