Wonen

Handig opgeruimd in de keuken

De keuken is – naast de woonkamer – een van de ruimtes die intensief gebruikt worden. Of je nu een keukenprins of -prinses bent of niet, ieder komt er elke dag wel een paar keer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je keuken snel een bende kan worden. Hoe zorg je er nu voor dat je keuken netjes en opgeruimd blijft? Een zero waste keuken krijg je heel gemakkelijk met deze tips.

Stop met onnodig bewaren

Op het moment dat je in de keuken bent mag het best rommelig zijn. Maar zorg erna voor ruimte en voor overzicht. Dat begint bij opruimen. Heb je etenswaren die flink over de datum zijn? Gooi die dan natuurlijk weg. Kom je dubbele dingen tegen, zoals twee notenkrakers of drie kaasschaven? En zie je apparaten en accessoires die je al zeker een jaar niet hebt gebruikt? Dan is het wellicht tijd om ze weg te doen, scheelt je gelijk een hoop ruimte. Wat betekent dat je meer overzicht hebt.

Overzichtelijk ingedeeld

Daarna begint het opbergen. Trek alle keukenkastjes leeg en zet gelijk alles per thema neer. Etenswaren bij etenswaren. Nu de keukenkastjes leeg zijn, kun je ze gelijk even goed soppen. 

Bij het opbergen kun je bedenken hoeveel ruimte je nodig hebt. Daarnaast is het slim om je keukenkasten op thema in te delen. Bijvoorbeeld bij de pannen kunnen je ook pannenlappen neerleggen. In een kast voor bakken zet je apparaten zoals een keukenweegschaal, mengkom en mixer. Op deze manier kan je heel gemakkelijk al jouw spullen snel terugvinden.

Kijk naar de datum


Als je etenswaren terug in de kast gaat zetten, let er dan op dat je de dingen waarvan de houdbaarheidsdatum binnenkort van verloopt, in het zicht zet. Zo vergeet je niet dat je het hebt en kun je er zo snel mogelijk een lekker gerecht mee bedenken. Heb je diepe kasten? Dan kun je dus het beste de lang houdbare etenswaren zoals rijst en pasta wat meer naar achteren zetten. Dat zijn ook vaak basisingrediënten bij een gerecht, dus die vergeet je minder snel. Met keuken organizers kan je gemakkelijk de keukenlades en kasten opruimen. Ideaal bijvoorbeeld voor kruiden, losse zakjes of open etenswaren. 

Deel je kasten slim in

Heb je een kleine keuken of weinig opbergruimte? Zorg dan dat je optimaal gebruik maakt van de ruimte. Bewaar kleine dingen bij elkaar in een mandje, zodat ze niet rondslingeren door mijn kastjes en ik ze zo kwijt kan raken. Hangmandjes zijn ideaal voor platte en kleine dingen, zoals servetten en tafellopers. Maar ook bijvoorbeeld voor schoonmaakdoekjes. Zo kun je heel gemakkelijk alles netjes en overzichtelijk opbergen en blijf je keuken netjes en schoon.

 

Dit vind je misschien ook leuk...