Wonen

Hoe gebruik je tegellijm?

Als je een ruimte wilt betegelen is goede tegellijm onmisbaar. Elke tegelsoort en ondergrond is anders en daarom is het zo dat je verschillende soorten lijm nodig hebt. Het kan lastig zijn om het juiste lijmproduct te vinden voor jouw tegelwerk. Het is handig om te weten welke tegellijm er nodig is bij het betegelen van jouw woonruimte, toilet of badkamer.

Kies de juiste lijm

Er zijn veel soorten tegellijmen. Het is afhankelijk van een paar factoren welke lijm je nodig hebt. Pastalijmen zijn alleen geschikt voor het betegelen van wanden. Poederlijm kun je op wanden en vloeren gebruiken. Als je wil lijmen in een ruimte waar het nat en vochtig wordt is het van belang dat de lijm watervast is. Wil je buiten tegelen dan moet de lijm vorstbestendig zijn.

Hoeveel tegellijm heb ik nodig

Het is afhankelijk van meerdere factoren hoeveel kilo lijm je nodig hebt. De grootte van de tegel en de ruimte spelen hier in een rol in. Het is beter om wat te veel lijm te hebben dan te weinig. Het is niet fijn als je niet verder kunt en eerst lijm moet gaan halen. Ook is het belangrijk dat je een goede lijmkam gebruikt. Wil je meer weten over hoeveel tegellijm je per klus ongeveer nodig hebt kijk dan op Bouwkampioen.be.

Waar moet je nog meer aan denken als je gaat tegelen

Voordat je de tegels gaat lijmen is het beter om een voorstrijkmiddel te gebruiken. Dit voorkomt dat de lijm te snel uitdroogt wanneer hij op de muur wordt aangebracht. Je kunt rustiger tegelen omdat de lijm niet in de wand trekt. Het voorstrijkmiddel is net zo dun als water en dus kan je dit makkelijk aanbrengen met een kwast of met een roller. Er is kant en klare voorstrijk te koop of je kunt het zelf aanmaken. Het kant en klare voorstrijkmiddel is waterbestendig, onbrandbaar en heeft een groot impregnerend vermogen. Je kunt het toepassen op vrijwel alle ondergronden. Ga je tegelen op bestaand tegelwerk of beton dan is het niet nodig om de wand voor te bereiden en kan je zo beginnen met tegelen.

Ook de juiste lijmkam kiezen is erg belangrijk omdat de kwaliteit van de tegellijm zo goed tot zijn recht kan komen. Je voorkomt met een goede lijmkam problemen zoals het loslaten van de tegels of het breken als de tegels belast worden. De achterkant van de tegel is medebepalend welke lijmkam je moet gebruiken. Heb je een tegel met een grove wafelstructuur dan gebruik je meer lijm en dien je dus een dikkere lijm-laag aan te brengen. Je brengt grote hoeveelheden lijm aan met een kam met een grote vertanding.

Wil je meer tips en ben je op zoek naar een goede tegellijm neem dan een kijkje op Bouwkampioen.be. Zij hebben veel informatie op de site en hebben prima tegellijmen voor iedere klus! De prijs-kwaliteit verhouding is prima. Het is dus zeker de moeite waard om deze webwinkel te bezoeken.

Dit vind je misschien ook leuk...