Wonen

Waarom een verduisterend gordijn aanschaffen?

Gordijnen zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Denk aan inbetweens, vitrages, traditionele gordijnen, overgordijnen en ook het verduisterend gordijn. Daarnaast heb je enorm veel keuze uit kleuren en stoffen waarvan ze worden gemaakt. Begint het al te duizelen? Geen probleem, want wij zijn er om je te helpen. Verduisterende gordijnen zijn handige exemplaren voor wanneer je lichtinval in huis wilt beperken, want de naam verklapt al een beetje dat je het met deze gordijnen goed donker kunt maken. In onze blog vertellen we meer over deze exemplaren en waar je op moet letten als je ze wilt aanschaffen.

De verschillende gradaties

We hebben al gezegd dat er verschillende soorten gordijnen verkrijgbaar zijn, maar binnen het segment verduisterend gordijn kun je ook weer kiezen uit verschillende soorten. Dat heeft vooral te maken met het niveau waarop het gordijn het licht kan tegenhouden. Dit wordt vaak uitgedrukt in percentages en logischerwijs doet het gordijn beter zijn werk als de waarde het dichts bij de 100% komt. Je moet jezelf er dan wel van bewust zijn dat met gordijnen met een werking van 80% tot 100% het ook echt donker is in huis. Dat kan prettig zijn als je bijvoorbeeld overdag veel tv kijkt of thuiswerkt, maar het kan ook storend zijn als je af en toe toch wilt genieten van een beetje natuurlijk licht.

Verduisterend gordijn wordt van verschillende materialen gemaakt

Een verduisterend gordijn wordt doorgaans van iets dikker stof gemaakt, maar je hebt nog steeds keuze uit verschillende stoffen. De keuze die je maakt is afhankelijk van je persoonlijke smaak en of de stof ook bij je interieur past. Een gordijn kan een woon- of slaapkamer maken of breken en je wilt natuurlijk wel de beste keuzes maken. Het is overigens wel een misvatting dat verduisterende gordijnen ook alleen in donkere kleuren verkrijgbaar zijn.

Verduisterend gordijn in verschillende kleuren verkrijgbaar

Het verduisterend gordijn zijn evenals normale gordijnen in verschillende kleuren te koop. Je kunt kiezen uit neutrale, felle en zelfs zachte kleuren als je dat wilt. De keuze die je maakt is afhankelijk van jouw interieur en je persoonlijke smaak. Je kunt kiezen voor hele mooi zandkleurige en zalm roze gordijnen die toch verduisterend werken, maar je kunt evengoed toch voor een donkere kleur kiezen als daar je voorkeur naar uitgaat. Dat maakt weinig uit en het heeft geen effect op de effectiviteit van het verduisterende gordijn.

Stevige gordijnrails benodigd

Je hebt voor het verduisterend gordijn wel een stevige rails nodig, omdat deze gordijnen dus van dikker stof worden gemaakt en dus ook iets zwaarder zijn. Evenals bij traditionele gordijnen heb je ook bij verduisteringsgordijnen net zo veel keuze uit verschillende soorten systemen. Het systeem dat je kiest is afhankelijk van wat je mooi vindt en hoe praktisch de rails of roede werkt. Twijfel je of je wel de juiste keuzes maakt? Laat je dan informeren door een expert die je meer kan vertellen over de verschillen en de voor- en nadelen van de verschillende ophangsystemen. 

Wel of niet wassen?

Veel mensen denken dat het verduisterend gordijn een speciale coating heeft, zodat het licht kan tegenhouden. En om die reden mogen ze ook niet gewassen worden. Maar je kunt evenals normale gordijnen verduisteringsgordijnen gewoon wassen. Het verhaal over de coating is pure fictie en een wasbeurt heeft geen invloed op de effectiviteit van het gordijn. Uiteraard moet je wel altijd de instructies volgen die in het label staan, maar dat is bij ieder product dat je kunt wassen noodzakelijk.

Dit vind je misschien ook leuk...