Wonen

Wat is een steektrap en wat zijn de voordelen van de trap?

Als je op zoek gaat naar een geschikte trap voor in of rondom jouw woning kom je tot de ontdekking dat de ene trap de andere niet is. Je hebt keuze uit verschillende soorten trappen. Van de zoldertrap tot aan de bibliotheektrap en van de zoldertrap tot aan het keukentrapje. Dan zou je ook nog kunnen kiezen voor de steektrap. Die ook wel de molenaarstrap wordt genoemd. Wat is een steektrap en wat zijn de voordelen van dit model? In onze blog vertellen we er meer over!

Wat is een steektrap?

Een steektrap, ook wel de molenaars trap genoemd, is feitelijk niets meer of minder dan een trap die twee verdiepingen met elkaar verbindt. Zo zou je de trap van de begane grond naar de eerste etage in je huis een klassieke steektrap kunnen noemen. Er worden immers twee verdiepingen met elkaar verbonden. De steektrappen die je aanschaft worden vaak gekocht om bijvoorbeeld op zolder of een vliering te geraken. Binnen het assortiment heb je nog wel een aantal keuzes uit verschillende modellen, houtsoorten, afmetingen en kleuren. Terwijl je ook keuzes kunt maken tussen een permanente of semi-permanente bevestiging.

Van welke houtsoorten worden steektrappen gemaakt?

Steektrappen worden in de basis van grenen, beuken of eiken gemaakt. Als we de verschillende houtsoorten op een rijtje zetten dan is grenen het goedkoopst, maar ook het minst stevig, eiken een goede middenklasse en beuken het duurst en het stevigst. Het is een beetje afhankelijk van het doel voor welke houtsoort je kiest. Kom je incidenteel op zolder of een vliering en berg je niet vaak zware spullen op? Dan zou een grenen steektrap al kunnen volstaan. Wil je de trap intensief gebruiken? Dan is beuken de houtsoort die je zou moeten kiezen. 

Maten en kleuren

Steektrappen zijn er in verschillende maten en kleuren, maar ze hebben wel één ding gemeen. Een steektrap lijkt altijd op een trap die uit één geheel bestaat. Geassembleerde trappen bevatten schroeven en andere bevestigingsmaterialen die bij dit model netjes worden weggewerkt door de trap te schuren en te frezen. In de basis zijn deze trappen ook geen bouwpakketten en worden ze kant-en-klaar geleverd. De bevestigingsmaterialen moet je nog wel zelf monteren. 

Daarnaast heb je ook keuze uit verschillende kleuren. Je kunt kiezen voor de natuurlijke look en de houten trap behandelen met een olie of beits. Maar je kunt ze ook in het zwart, wit, zilver of een andere kleur die je wenst bestellen. De kleur die je kiest is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke smaak en het interieur.

Permanente of semi-permanente bevestiging voor een steektrap

Bij het uitzoeken van een steektrap kun je kiezen voor een permanente of semi-permanente bevestiging. Bij een permanente bevestiging bevestig je de trap met de nodige materiaal aan zowel de onderkant als de bovenkant van een verdieping. Denk dan bijvoorbeeld aan een overloop en de vloer van een zolder. Wanneer de bevestigingsmaterialen en de trap zijn geplaatst kun je deze niet makkelijk verplaatsen door alles weer te demonteren. Bij een trap met een semi-permanente bevestiging kan dat wel! De bevestigingsmaterialen blijven wel op de plaats waar je ze hebt bevestigd, maar de trap kun je met een handig klik- of beugelsysteem weghalen of plaatsen. 

Dit vind je misschien ook leuk...