Wonen

Welke soorten achterwanden voor in goedkope keukens

Je hebt een mooie en goedkope keuken uitgezocht, maar de kans is groot dat je nog niet compleet bent. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over welke vloer je wilt (laten) leggen en hoe zit dat met de achterwand van de keuken? Nu kun je de keuken tegen een muur plaatsen die al geverfd, gestuct of behangen is, maar een speciale achterwand voor in de keuken mag zeker niet onderschat worden. Waarom is een achterwand belangrijk en welke soorten achterwanden kun je in goedkope keukens laten plaatsen? In onze blog geven wij hier antwoord op.

Wat is een achterwand?

De achterwand in een keuken wordt ook wel een spatwand genoemd en spatwand dekt de lading ook net iets beter. Een spatwand is namelijk eenvoudig te onderhouden en schoon te maken. Dat is belangrijk voor in de keuken, omdat je met water en etenswaren te maken hebt. Tijdens het afwassen kan het water tegen een muur aan klotsen terwijl je tijdens het bereiden van pastasaus of tomatensoep ook spetters op de muren kunt krijgen. Een geverfde of behangen muur is dan toch een stuk lastiger schoon te maken terwijl een spatwand van glas of tegels met een nat doekje er weer als nieuw uitziet.

Tegelwand in goedkope keukens

Voor in goedkope keukens kun je kiezen voor een achterwand van tegels. Tegels heb je in verschillende soorten, maten en kleuren en zo kun je een wand met een mooie en bijpassende uitstraling creëren die ook nog eens eenvoudig schoon te maken is. Je kunt kiezen voor mooie hexagon tegels voor een speels effect of ga je voor mozaïektegels om de muren in de keuken bijzonder te maken. Je kunt ook kiezen voor houtlook, marmerlook en betonlook tegels. De keuze is reuze en zo kun je altijd wel een tegel vinden die bij je in de smaak valt.

Spatwand van RVS

De RVS spatwand is ook een vrij populaire keuze en wordt meestal gebruikt om een deel van de muur achter het fornuis of de elektrische kookplaat te bedekken. Zo krijgen vervelende vet vlekken geen kans om zich aan de muur te hechten terwijl een RVS plaat uitstekend aansluit bij fornuizen en afzuigkappen van RVS. RVS is minder geschikt als je van de complete achterwand in de keuken een spatwand wilt maken. Tenzij er veel RVS elementen in de keuken terugkeren.

Glasplaat in goedkope keukens laten plaatsen

Je kunt als achterwand ook voor een mooie glasplaat kiezen. Glas is water- en vuilafstotend en bovenal eenvoudig schoon te maken. Omdat een glasplaat vaak in één geheel wordt geleverd heb je ook geen last van voegen die smerig worden en verkleuren. Dat wel weer een nadeel is als je bijvoorbeeld voor een spatwand van tegels kiest. Daarnaast is glas in verschillende kleuren te verkrijgen. Zo kun je de glasplaat afstemmen op het uiterlijk van je keuken.

Houten achterwand in goedkope keukens

Je kunt voor goedkope keukens ook altijd kiezen voor een spatwand van hout. Zeker in landelijke keukens komen deze achterwanden uitstekend tot hun recht. Desalniettemin vergen houten achterwanden veel onderhoud en moet het hout worden behandeld zodat er minder risico op brandgevaar is en dat het hout ook niet te snel uitzet of krimpt bij te hoge of te lage temperaturen.Overtuigd? Bekijk dan snel het volledige aanbod goedkope landelijke keukens op keukendepot.nl!

Dit vind je misschien ook leuk...