Wonen

Zo kan jij eenvoudig energie besparen in huis

Energie besparen betekent geld besparen. En geld besparen door een paar zaken net een beetje anders te doen is natuurlijk zeker de moeite. Want energie besparen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er zijn heel veel verschillende manieren om energie te besparen en zo ook geld te besparen. Het is niet alleen niet eenvoudig om al die zaken tegelijkertijd te doen. Wellicht heeft u lange lijstjes met tips gelezen om energie te besparen, maar zakt de moed u al in de schoenen bij de gedachte al deze dingen te gaan doen. Als u begint met uzelf en uw gezinsleden een aantal simpele gewoontes aan te leren, bespaart u jaarlijks eenvoudig geld op uw energierekening. Begin bij de basis, dan komt de rest vanzelf.

Let bij aankopen op het energielabel

Als u energie en geld wilt besparen let dan bij de aankoop van nieuwe apparatuur op het energielabel. Soms zijn deze apparaten net iets duurder. Het verschil verdient u echter snel terug met de besparingen over de jaren dat u het apparaat gebruikt. Gaat u uw huis renoveren? Let dan ook even op milieubewuste aanpassingen in bijvoorbeeld de badkamer of de keuken in de vorm van een waterbesparende kraan of douchekop.

Zet op tijd de verwarming laag

Energie besparen is eenvoudig als u wat meer aandacht geeft aan de verwarming in uw huis. Als u zichzelf de gewoonte aanleert om op tijd de verwarming laag te zetten dan kan u veel geld besparen. Zet de verwarming een uur voordat u naar bed gaat op 15 graden. Omdat het even duurt voordat de kamer afkoelt heeft u daar weinig last van. Om de gewoonte aan te leren kan u bijvoorbeeld een wekker programmeren om de verwarming lager te zetten en zo energie te besparen. Als het eenmaal een gewoonte is geworden gaat het vanzelf. Natuurlijk kan u ook een (zelflerende) klokthermostaat aanschaffen, dan hoeft u zelf helemaal niets meer te doen.

Zet de verwarming standaard 1 graden lager of zelfs uit

Kijk eens kritisch naar de temperatuur in uw huis. Is het echt noodzakelijk dat er een temperatuur van 21 graden is? Wellicht is 20 of 19 graden ook prettig. Door de verwarming één enkele graden lager te zetten kan u al geld besparen. Daarnaast kan u de verwarming in kamers waar u niet regelmatig bent wellicht ook uit zetten. Zo is het beter voor de concentratie om in een koelere temperatuur te werken op de studeerkamer en ook tijdens het slapen is een koelere temperatuur beter.

Efficiënt afwassen

Een vaatwasser verbruikt veel energie. Zet deze daarom pas aan wanneer hij helemaal vol is. Zet de afwasmachine niet op een hoge temperatuur als dat niet nodig is. Gebruik bijvoorbeeld de ECO stand. U kan ook energie besparen door wat meer met de hand af te wassen zoals bijvoorbeeld pannen en schalen. Energie besparen door efficiënt afwassen is eenvoud en kan u ook veel voordeel opleveren. Lees hier meer informatie over energieleveranciers.

 

1 minuut korter douchen

Wanneer we in Nederland met z’n allen 1 minuutje minder lang onder de douche zouden staan, besparen we met elkaar wel zo’n 37 miljoen m3 aan water en maar liefst 240 miljoen m3 aan aardgas. Maak er dus een gewoonte van om iets korter te douchen, daarmee kan u heel eenvoudig energie besparen.

Was op een lagere temperatuur

Door uw was op een lagere temperatuur te draaien kan u ook eenvoudig energie besparen. Het kost geen moeite en uw was is net zo schoon. Draai uw kleur was bijvoorbeeld op 30 graden. Let er daarnaast ook even op dat de wastrommel goed vol is. Dan hoeven er minder wassen gedraaid te worden in de wasmachine en kan u energie en geld besparen. Als u regelmatig op een lagere temperatuur wast, kan het goed zijn om in ieder geval 1x in de maand een was op 60 graden met wat azijn te draaien. Zo blijft de wasmachine goed schoon.

Gordijnen ’s avonds en ’s nachts dicht

Energie besparen door de gordijnen op tijd en goed dicht te doen is natuurlijk heel eenvoudig. De gordijnen zorgen ervoor dat de warmte binnen blijft en daardoor hoeft u minder te stoken. Maak het dus knus binnen en doe de gordijnen dicht als het afkoelt om energie te besparen.

Zet de computer uit of in slaapstand

We gebruiken de computer vaak en veel. Maar u kan energie besparen door de computer uit te zetten als u hem niet gebruikt. Wilt u dat echt niet? Zorg er dan voor dat de computer snel op slaapstand gaat. Dit geldt natuurlijk ook voor andere elektronische apparaten zoals de televisie, spelcomputers maar ook de wasmachine en de droger.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...